Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u een overzicht van veelgestelde vragen over de groene dakenkaart. Mocht u een vraag hebben die hier niet tussen vermeld staat kunt u contact opnemen.

Algemeen

Vragen over uw groene dak

Past een groen dak op elk type dak?

In principe zijn groene daken op zowel platte als hellende daken toe te passen. Op platte daken zijn meer toepassingsmogelijkheden, voor zowel intensief als extensief groen dak. Op hellende daken (tot maximaal 65°) is alleen extensief groen dak mogelijk (zoals bijvoorbeeld sedummatten).
Het is wel belangrijk dat uw dak voldoende draagkracht heeft en voorzien is dan een goede waterafvoer en waterdichte wortelwerende dakbedekking.

Waarom is mijn dak ongeschikt en dat van mijn buurman wel (of omgekeerd)?

Bij het bepalen van de indicatieve geschiktheid van een dakvlak voor een groen dak, wordt vooral naar de hellingshoek gekeken. In de berekening wordt er vanuit gegaan dat een groen dak realiseerbaar is op een dak met een hellingshoek tot maximaal 40 graden (hoe platter, hoe beter). Daarnaast geldt dat voor bepaalde typen groen dak (bijvoorbeeld een daktuin) een minimale hoeveelheid aan zonlicht vereist is.
 
Soms komt het voor dat in dezelfde straat (met soortgelijke woningen) toch verschillende resultaten worden getoond. Dit kan veroorzaakt worden door zogenaamde ‘grensgevallen’, bijvoorbeeld wanneer de hellingshoek van het ene dak net wel en het andere net niet meer binnen de maximale hellingshoek van 40 graden valt. Ook kan het voorkomen dat bij het ene adres ook andere dakdelen (bijvoorbeeld van een schuur of bijgebouw) als geschikt is meegenomen. Dit kan worden bekeken in de kaart (onder het tabblad ‘Dakvlakken’).

Welke criteria worden er gebruikt om te bepalen of een dak geschikt is?

Bij het bepalen van de indicatieve geschiktheid van een dak voor een groen dak, wordt vooral naar de hellingshoek gekeken. In principe geldt: hoe platter, hoe geschikter. Opeen plat dak zijn meerdere soorten groen dak mogelijk, zowel intensief (beloopbaar) als extensief (niet beloopbaar). Daarnaast zijn de positieve effecten (zoals bijvoorbeeld het vasthouden van regenwater) meestal hoger bij een platter dak in vergelijking tot een schuin dak.

Daken met een hellingshoek groter dan 40 graden worden in onze berekening als ongeschikt aangemerkt. Technisch is het weliswaar mogelijk om ook op (zeer) schuine daken en zelfs tegen gevels van gebouwen begroeiing aan te brengen. Dit brengt echter aanzienlijke meerkosten met zich mee, om extra maatregelen te nemen om bijvoorbeeld te voorkomen dat de begroeiingslaag wegschuift bij zware regenval. 

Naast de hellingshoek wordt er in onze berekeningen ook rekening gehouden met de hoeveelheid zoninstraling. Voor sommige typen groen dak is namelijk een minimale hoeveelheid zonlicht nodig. Daarom worden (bijvoorbeeld bij de keuze 'daktuin') alle dakdelen die op jaarbasis teveel schaduw hebben uitgefilterd. Een groen dak specialist kan meestal een maatadvies geven over welk type groen dak (en welke vegetatie) het beste past in elke situatie, soms ook op schaduwrijke dakdelen.

Hoe wordt de geschiktheid berekend?

De resultaatkaart van de Groene dakenkaart (met de 5 klassen voor de mate van geschiktheid) is opgebouwd op basis van een set van berekeningen. Dit is een relatief uitgebreide en complexe berekening met meerdere rekenformules. De werkwijze is in hoofdlijnen als volgt:
[list=1]
  • Eerst worden de geschiktheidsklassen voor zowel intensief als extensief groendak berekend per dakdeel. Deze worden bepaald aan de hand van de hellingshoek van de dakvlakken en (alleen voor intensief groendak) ook de zoninstraling.
  • De resultaten (scores van 0 tot 100) worden samengevoegd per gebouw. Vanuit beide scores wordt vervolgens een totaalscore berekend. Deze score bepaalt in welke van de 5 klassen het gebouw wordt ingekleurd.
  • Wanneer een gebouw geschikt is voor zowel extensief als intensief dak, scoort dit ‘Zeer geschikt’. Wanneer een dak geschikt is voor alleen extensief groen dak, dan wordt het resultaat ‘Geschikt’ of lager (afhankelijk van bovenstaande  parameters).  
  • [/list]

    Kan mijn dak het gewicht aan?

    Je kunt de begroeiing laag en lichtgewicht houden of kiezen voor een uitbundige daktuin. In het laatste geval moet je rekening houden met een gewicht van honderden kilo’s per m2. Zo weegt een dak met gras en bloemen gemiddeld 150 kg/m2, maar een intensieve begroeiing kan je dak belasten met 500 kg/m2. Dan moet je wel zeker weten dat de dakconstructie dit aankan: vraag een specialist om dit te beoordelen, ook als je zelf het groene dak wilt aanleggen.Het is raadzaam altijd vooraf te laten onderzoeken of uw dak voldoende draagkracht heeft. Een bouwkundige (of groen dak specialist) kan dit, meestal tegen een geringe vergoeding, ter plekke voor u beoordelen.
     

    Wat is de beste tijd van het jaar om een groen dak aan te leggen?

    Dit is in principe het gehele jaar mogelijk, behalve als het vriest.

    Kan ik een groen dak ook zelf aanleggen?

    Ja, dit is mogelijk indien u over de juiste kennis en ervaring beschikt. Sommige soorten groen dak vragen echter specialistische kennis. Vaak kan een leverancier u informatie geven of en zo ja hoe u een groen dak zelf kunt aanleggen. Bij twijfel kunt u de aanleg van uw groen dak het beste aan een gespecialiseerd bedrijf overlaten.
     

    Is er na aanleg van een groen dak nog een waterafvoer nodig?

    Ja, het is altijd noodzakelijk te beschikken over voldoende afwatering. Het risico bestaat anders dat er na een stevige regenbui lange tijd water op uw dak blijft staan. Goede afwatering is dus belangrijk om jarenlang plezier te kunnen hebben van uw groendak.

    Wat weegt een groendak?

    Het gewicht is afhankelijk van het aantal lagen waaruit het groen dak is opgebouwd. Grofweg kan worden uitgegaan van circa 15 kg per m² per centimeter laagdikte (van substraat en beplanting). Een laag van 5 cm substraat en beplanting weegt circa 75 kilo. Houdt altijd rekening met een nat dak, dus het zwaarste gewic

    Welk onderhoud heeft een groendak nodig?

    Dit is sterk afhankelijk van het soort groen dak, een intensief groendak of daktuin heeft uiteraard meer onderhoud nodig dan een extensief groen dak.
    Er wordt geadviseerd om periodiek uw groendak te controleren op onkruid en ontkiemde aangewaaide boomzaden. Verder is het altijd belangrijk dat u de afwatering van het dak regelmatig controleert op bijvoorbeeld bladresten, welke kunnen leiden tot een verstopping.
     

    Moet ik een groendak water geven?

    Normaal gesproken is dit niet nodig, maar bij langdurige droogte (of bij erg schuine daken) is het wel raadzaam om het dak water te geven.
     

    Kunnen zonnepanelen op groene daken?

    Ja, dat is zeker mogelijk. Zonnepanelen hebben zelfs een hoger rendement bij een lage omgevingstemperatuur, dus op een groendak. Ook wordt biodiversiteit bevorderd in combinatie met zonnepanelen, omdat andere planten zich zullen vestigen op de schaduwrijkere plekken onder de panelen.
     

    Is een groen dak een vervanging voor dakisolatie?

    Als isolatielaag is een groen dak onvoldoende. De begroeiing kan wel bijdragen aan de dakisolatie – vooral in de zomer warmt een groen dak minder op dan een bedekking met bitumen – maar het is geen vervanging van een goede dakisolatie. Groene daken isoleren geluid wel beter dan een dak met bitumen of EPDM en een ballastlaag. Ook kan een vegetatiedak de levensduur van de waterdichte lagen van een dak verlengen tot wel twintig jaar.

    Hoe kan ik de kosten van mijn groene dak (co)financieren?

    Rooftop Revolution brengt overheden, (vastgoed)eigenaren en andere partijen die belang hebben bij het groene dak bij elkaar, crowdfunden samen met de buurt en verdelen zo de kosten eerlijk. Interesse in een groen dak en benieuwd hoe je de kosten kunt co-financieren? Bezoek dan de website www.rooftoprevolution.nl.